Onlinefotokurs.no - Skap magiske bilder
Trykk her for å se hvordan du kan mestre DITT kamera og skape proffe effekter

I prat med fotografen bak «Årets sommerbilde» Grete Øiamo

Sep 01, 2016

Grete, ditt bilde ble kåret til «Årets sommerbilde» med flere tusen stemmer. Dette har gjort mange nysgjerrig på hvor lenge du har holdt på med foto!

Jeg har holdt på med foto i litt over 3 år, og har lært masse på den tiden. Begynte det hele med å gå en trimtur langs Nidelva, og knipse litt med mobilen.  Da jeg skulle forstørre et motiv for å henge på veggen. fant jeg ut at kvaliteten ble rett og slett for dårlig .Dessuten hadde det vært hyggelig med en turvenn, så jeg vurderte enten en hund eller et skikkelig kamera. Så slik ble det innkjøp av mitt første speilreflekskamera, noe jeg ikke angrer på  :)  

Hva var ditt første a-ha øyeblikk?

Da jeg turte å gå til manuelle innstillinger og RAW filer på kamera! Siden jeg stort sett er selvlært, tok jeg med meg kamera ned til Nidelva og satte meg på en stein der og knipset over 1000 bilder.  Dette for å kunne legge de inn på en harddisk og se hvilke innstillinger jeg hadde brukt. Det var veldig nyttig for meg, og det var da jeg begynte å skjønne litt av alle innstillingene. 

Hva liker du å fotografere?

Jeg liker egentlig å fotografere forskjellige ting, og prøver stadig ut nytt. Men siden jeg er mamma og litt opptatt på dag/ettermiddag, blir det ofte til at jeg tar med meg kamera og drar ut etter ungene er ferdig med sine gjøremål. Ofte blir det solnedganger, nordlys, natur og masse landskapsbilder.

Hva er dine best fototips?

1. Vær tålmodig! Gå ofte tilbake til spennende motiver - se hvordan lyset forandrer seg etter både tid på døgnet og årstid. Lyset er veldig viktig og kan gi spennende og annerledes bilder av samme motiv. 

 2. Lær av andre. Følg med på fotogrupper på nett, for eksempel Facebook og Instagram. Se masse på andre sine bilder, og se hvordan andre fotograferer gjør det. Det gir deg mange tips når du skal ut og fotografere selv. Ta skrittet og legg ut bilder på fotogrupper der andre kan komme med konstruktiv kritikk, det lærer en mye av, selv om det kan føles tøft der og da. You tube er også nyttig når en skal begynne og redigere. En finner mange tips der. Synes du det her er vanskelig selv, ta kontakt med andre som driver med det samme, spør om det du lurer på, eller ta et fotokurs.

3. Begynn med et kamera som er enkelt i bruk! Slik lærer du deg det raskt. Senere kan du bytte til mer avansert, som da blir lettere og beherske . Nytter ikke å ha dyrt utstyr om en ikke kan bruke det.

 

Close

50% Complete

To steg

There is not anything you want, but it's not as much as you want, but it's not a moment and you're doing a good job.