Onlinefotokurs.no - Skap magiske bilder
Trykk her for å se hvordan du kan mestre DITT kamera og skape proffe effekter

3 steg som skaper fantastiske bilder

Sep 24, 2016

Husker du engasjementet første gang du skulle ut å ta bilder? Og frustrasjonen over at bildene ikke ble slik du så for deg? Du er ikke alene. Mange opplever et gap mellom det øynene ser og hva kameraet fanger. 

Etter å ha tatt bilder i nesten 20 år, så ble det veldig tydelig for meg hva som skulle til for å både skape og fange øyeblikket på kameraet. 

1. Komponer bildene dine

Det er fristende å angripene den første og beste vinkelen man ser. Men med litt kreativ tenking, så dukker det alltid opp spennende vinkler man kan fange.

Her ser du et eksempel på et bilde som bare er knipset:

Et lite spennende bilde. Men så gikk jeg lengre ut på bryggen og tok dette bildet:

Et langt mer spennende bilde spør du meg. Alt med hjelp av litt enkel komposisjon.

Målet med komposisjon er å fremme motivet, slik at bildet får frem den følelsen eller opplevelsen du hadde. Det å velge ut det rette tidspunkt, den rette vinkelen, finne det rette lyset, de rette fargene og videreformidle den opplevelsen du selv mottok over lengre tid i et eneste bilde er en kunst. Du har kanskje ruslet rundt og mottatt sanseinntrykk i timesvis. Så skal du formidle det i ett eneste bilde. Skal du lykkes med dette må du komponere bildene dine. 
Så kommer spørsmålet - kan komposisjon læres? Ja, så absolutt. Komposisjon er både en systematisk prosess og en kreativ prosess.  Systematikken kan du lære.  Og ved å trene på systematikken, og samtidig utvikle deg kreativt kommer resultatene fort.

Derfor er jeg opptatt av å skape et læremiljø som fokuserer både på det tekniske og det kreative i komposisjon

2. Bruk manuelle innstillinger

Hjernen i kameraet er langt fra like god som vår hjerne til å forstå hva som skjer på andre siden av linsen. Dersom du tar bilder kun på automatiske innstillinger, kan det føre til at mange av bildene ikke blir bra. Enten blir bildene uklare, feil dybdeskarphet eller for lyst/mørkt.  

Mitt andre poeng er at det er mye morsommere å ta bilder når du mestrer kameraet sine innstillinger! Se for deg at du skal lage wok. Tilfredsheten av å ha laget det fra selv, sammenlignet med å kjøpe en ferdigstekt, frossenpakke i butikken, er stor.

Dette bilde har liten dybdeskarphet, noe som framhever motivet. Dette bildet hadde ikke blitt det samme på automatiske innstillinger:


Hjernen i kameraet er faktisk en PC. En PC som omsetter lys til bilder. Det gjør at den byr på utallige muligheter for å gi ulike resultater av det lyset den fanger, og utallige muligheter på fange lyset. Tar du kontroll over kameraet vil du kunne skape kunst av bildene dine, og oppnå effekter du ikke tidligere har klart å skape.

3. Rediger bildene dine

Å lære deg hvordan du redigerer bildene dine, er etter min meningen den beste investeringen du kan gjøre for å skape magiske bilder. Selv bruker jeg Lightroom som koster rundt hundrelappen i måneden. Ikke bare er det nødvendig i mange tilfeller å redigere bildene, men det er utrolig morsomt å gjenskape bildet slik du faktisk så det! Og kanskje er du dristig og drar litt i spakene for å skape det lille ekstra.

Her er et eksempel. Dette var ikke slik jeg så det, men slik kameraet fanget motivet:

Slik så det ut etter noen minutter overhaling i Lightroom:

Når du mestrer disse 3 stegene, så garanterer jeg at fotografering er en aktivitet som blir å gi deg masse engasjement - lykke til!

Har du lyst til å lære mer?
Bli medlem i vår online fotoklubb og få 50 % rabatt på vår populære kurspakke "Grunnkurs i fotografering". I dette kurset vil jeg lære disse 3 stegene som gjør at du vil ta bedre bilder.

Bli medlem i dag og kjøp "Grunnkurs i fotografering" til kun kr 1499 (full pris kr 2999).

 

Close

50% Complete

To steg

There is not anything you want, but it's not as much as you want, but it's not a moment and you're doing a good job.